Allemansrätten

Naturvårdsverkets information.

Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra.
Att köra elcyklar, segways och andra mindre fordon med motor i naturen, ingår inte i allemansrätten. Det betyder att du i nuläget inte får köra dem på stigar, leder eller fritt i terrängen utan lov av markägaren. Ibland behövs dessutom dispens som utfärdas av Länsstyrelsen.
Fråga markägare innan du cyklar.

Toalettvett i naturen

Det är tillåtet att kissa och bajsa i naturen. Men nöden har en lag: Varken du eller det du lämnar ska synas.
För toalettbestyr utan toa gäller, som för allt som allemansrätten tillåter: inte störa, inte förstöra. Det betyder i det här fallet att inte kissa eller bajsa nära tomter eller andra människor, utan gå i väg en bit bort från stigen, minst 100 meter. Att inte förstöra innebär att ingen ska märka att du varit bakom busken.
Vandringsturer i skogen kräver planering. En liten planteringsspade eller ett skohorn i stål i ryggsäcken är en bra förberedelse.
Ingen ska kunna se var du gjort dina behov. Det bästa sättet är att gräva en grop i förväg. Den behöver inte vara stor, men den ska alltid täckas så att det som göms ligger under sten, jord, tuvor och pinnar. Hinner man inte med att gräva i tid, får man göra det efteråt och ta pinnar för att peta ner. Om det inte går, får man helt enkelt ta med sig allt i en påse till nästa soptunna – eller hem.

NV_logo

Allemansrätten

The Right of Public Access

Das Jedermannsrecht

Håll sverige rent

Soomaali

فارسی

دری

ትግርኛ

Logga © Världsarvsledens Vänner. Världsarvsleden, The World Heritage Trail